Jean Pierre Maeren werd geboren te Gent op 31 mei 1955. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent (1970-1973 )en vervolgde zijn studies met een vierjarige opleiding Hoger Kunstonderwijs Toegepaste kunsten (1973-1977). Onder leiding van wijlen Albert Vermeiren, zijn grote leermeester, deed hij stage in de toenmalige Koninklijke Opera van Gent. Deze grafische kunstenaar assisteerde wijlen Andrei Ivaneanu, de bekende Roemeense scenograaf en werkte onder leiding van Jacques Berwouts, scenograaf van de musical-afdeling van het “Ballet van Vlaanderen”, in het helaas ter ziele gegane theater Arena.

Hij wordt algemeen erkend als een specialist in scenografie, decor- en kostuumontwerp en geniet als auteur van kinderspektakels en volwassenenproducties voor poppentheater een uitstekende faam. Hij tekende voor tal van professionele, semi-professionele en amateur-gezelschappen.

 

Jean Pierre Maeren werd bekroond met ‘de zilveren medaille voor nationale opvoeding en cultuur’ voor zijn poppentheater “Magie”. Sinds het overlijden (26/4/1990) van zijn vader en bezieler van poppentheater Magie, werd hij artistiek leider van dit theater waarvoor hij alle maquettes, decors, poppen en kostuums zelf ontwerpt. Hij produceerde eigenhandig meer dan 200 poppen en een 50-tal decors.

 

Hij geniet ook een brede bekendheid als “Popkoning” met zijn imitaties en karakterpoppen.

Voor dit type poppen startte alles in 1993 met een opdracht voor “De Droomfabriek” (VRT). Hij maakte daarvoor zijn eerste latexpop, Louis Tobback.

 

In het voorjaar ’96 kozen de makers van het bekende Nederlandse televisieprogramma “Het Klokhuis” voor een portret van de Belgische poppenspeler Jean-Pierre Maeren. Ook was hij de centrale gast bij “Medialaan” (VTM).

 

Eind ’96 werd hij één van de vaste moppentappers in “HT&D” (VTM). Weliswaar als poppenspeler en tekstschrijver. Later volgde de moppen-cd “Vlaanderen Lacht” met de panelleden van “HT&D”.

 

De samenwerking met VTM verliep vlot en er volgde een exclusiviteitscontract. Zo werd hij deel van tal van VTM-programma’s. Zo ook vast panellid in “Sterrenconnectie” (VTM), met zijn imitatie van koning Albert.

 

Zo was hij in 1998 met zijn Lotti-pop ook te gast naast de echte Helmut Lotti in de Koninklijke Opera Gent.


Eind ’98 maakte hij een eerste CD “de Albert-rap” door de Popkoning samen met Miguel Wiels en Peter Gillis. Hij scoorde daarmee in alle hitparades, kreeg goud en platina voor de verkoop van 30 000 singles.

 

Bij de viering van het 6-jarig bestaan van Radio Donna in Vorst Nationaal opent de koningspop het gebeuren voor 6000 man. Daaruit volgt voor Jean Pierre Maeren de zomertoer van “Donna’s Pepercircus” met Felicé en Leen Demaré.


1999: Bij het huwelijk van prins Filip en Mathilde gaf JP met zijn Albert-pop rechtstreeks commentaar vanuit de VRT-studio met nieuwslezer Jan Becaus. 


Na “HT&D” en “Sterrenconnectie” kreeg hij  op VTM zijn eerste eigen TV-show op oudejaarsavond 1999  “Lachen in Laken”.

De tv-poppen, de Popkoning, Zuster Vazeline en Nicootje zijn BV’s geworden en verschenen in zowat alle VTM-programma’s zoals “Schuif Af”, “Hart voor Vlaanderen”, “TV 6”, “Gala 10 jaar VTM” en wekenlang in “Tien om te Zien”.

 

Maeren maakte zijn eerste musical over het leven van Romain Deconinck, “ Chapeau Romain”.  Hij bracht een imitatie van Romain samen met Yvonne Delcour, weduwe van R. Deconinck. Hij stond ook in voor de scenografie.

Lieven Debrauwer, de in Cannes bekroonde cineast van “Pauline en Paulette”,  was de speciale gast tijdens de Gentse feestenshow van JP Maeren in 2006.

 

Amnesty International organiseert  “Amnesty Comedy” in de Capitole te Gent, Jean Pierre maakt zijn opwachting samen met o.a. Alex Agnew, Nigel Williams, Gunter Lamoot en Bert Kruismans.

 

Begin 2007 komt van  Radio 2 omroep Brabant, de vraag om in “ochtendpost” een wekelijks bezoekje te brengen met de popkoning.  

 

Margriet Hermans en Jacky Lafon gaan tijdens de zomer aan zee toeren met JP Maeren als speciale gast: “Hermans en Lafon, door het glazen plafond”

 

In 2008 komt de vraag van Chris Van den Durpel om samen op de planken te staan.  Jean Pierre begint te schrijven aan een duo-show. Helaas wordt hij geveld door ziekte in 2009, en zo worden de plannen pas tot uitvoering gebracht halfweg 2010 om te touren in de Culturele Centra en theaters met “Grapjassen”. Een productie die de Popkoning brengt met Chris en waar Jean Pierre zelf scenario, decor en scenografie voor verzorgde.

 

Na enkele jaren solowerk gaat Jean Pierre eind 2014 terug aan de slag met Jacky Lafon als sketchenschrijver en aangever. Na een reeks Kerstshows in theater Elckerlyc te Antwerpen, vloeit daaruit een volgende samenwerking voor de zomer 2015, 2016 en 2017  met “Variété aan zee” te Blankenberge.

 

In 2018 viert Poppentheater Magie zijn 65 jarig bestaan en voor deze gelegenheid produceert JP “Prinses met een staartje”, een eigen verhaal, met splinternieuwe poppen en decors. Voor deze speciale editie kon hij rekenen op de medewerking van dochter Alexandra, voor zang en manipulatie van de poppen.


Vanaf de Gentse feesten van 2019 staat Jean Pierre weer solo op de planken met “In mijn stroatje zijn ’t allemoal komieke”

Na de Covidperiode brengt hij in 2021 “Het Lachvaccin” en voor 2022 staat “Oost west, tEhuis best“ op de affiche.